Dit zijn onze Helden


NL, Den Haag
2020

︎

Op het Malieveld in Den Haag staan tien figuren op een sokkel naast elkaar, elke figuur vertegenwoordigt een vitaal beroep. Van links naar rechts: een vakkenvuller, een kunstenaar, een schoonmaker, een vuilnisman, een leraar, een verpleegster, een politieagent, een journalist, een minister president en de CEO van KLM. De hoogte van elke sokkel wordt bepaald door de hoogte van het gemiddelde jaarsalaris van elk beroep. Zodoende staan sommige figuren bijna op de grond, terwijl andere de wolken raken.


Dit zijn onze Helden wordt op 20 mei 2020 geïnstalleerd, terwijl de Nederlandse overheid een paar straten verderop de eerste COVID-19-steunmaatregelen aankondigt in een persconferentie.

Een paar uur later waren we weg.

Op ditzijnonzehelden.nl worden de gemiddelde jaarinkomens toegelicht met een kort sociaal-economisch verhaal voor elke beroepsgroep. Daarnaast zijn de CEO’s van Shell en Booking.com toegevoegd en is er een bonus-functie die het verschil aangeeft tussen het kale jaarsalaris en een jaarsalaris + bonus. De website gaf ons de ruimte om figuren toe te voegen die we in het echt niet konden bouwen; de sokkel van Booking.com (inclusief bonus) zou veertig keer hoger zijn dan die van KLM en daarmee vierhonderd keer hoger dan de sokkel van een gemiddelde medewerker van Booking. Overigens was Booking.com een van de eerste bedrijven die bij de overheid aanklopte voor een financieel steunpakket.

— Campagne
Initiator: Platform BK
Concept & ontwerp: Yuri Veerman

— Sculpturen
Sokkels: Maurice Bogaert
Figuren: Sanja Medic en Yuri Veerman
Volunteers: Sanne Lips, Liesje Knobel, Sofie Doeland, Francois Lombarts, Sybren de Boer, Rogier Cloin, Kevin Bauer, Bas de Boer, Jeremi Biziuk, Iver Dahl

— Website
Web design & development: Vincent Meertens en Floris Douma
Tekst en onderzoek: Lisa Peters
Vertaling: Felix van der Vorst en Hannah Vernier

— Video
Video: Chris Rijksen
Tekst & voice over: Yuri Veerman
Muziek: Diederik Idenburg

— Fotografie
Sjoerd Knibbeler

— Thank you
Yu-Lan van Alphen, Yasser Ballemans, Bas de Boer, Erna Bosschart, Willeke te Flierhaar, Herrie Hoogenboom, Marije Kaashoek, Michiel Kruijff, Wesley van der Linden, Ruud Nederveen, Ifor Schrauwen, Marianna Takou, Cihan Ugural, Wessel Verrijt, Caroline Weber, Maxim Hartman

— Pers
︎︎︎ NRC (NL)
︎︎︎ Reformatorisch Dagblad (NL)
︎︎︎ Reddit (NL)
︎︎︎ Rabobank (NL)
︎︎︎ Boekman (NL)
︎︎︎ Metropolis M (NL)
︎︎︎ non-issue (NL)
︎︎︎ DesignDigger (NL)

— Partners
︎︎︎ BankGiro Loterij Fonds
︎︎︎ Pictoright Fonds
︎︎︎ FNV Schoonmaak en Migrant Domestic Workers
︎︎︎ FNV voor Mediamakers
︎︎︎ FNV #voor14
︎︎︎ Creatieve Coalitie
︎︎︎ Casco Art Institute
︎︎︎ Maakhaven
︎︎︎ VDG de la Roy
︎︎︎ X-Y Actiefonds