The Shell Papers


NL, Groningen
2023

︎

Platform voor onderzoeksjournalistiek Follow the Money (FtM) doet al jaren lang onderzoek naar de banden tussen de overheid en Shell. Om zo goed mogelijk inzicht te krijgen in deze innige relatie heeft FtM samen met Platform Authentieke Journalistiek (PAJ), zeventien Wob-verzoeken gedaan naar evenzoveel overheidsorganen. Denk aan e-mails, memo’s, beleidsstukken en zelfs WhatsAppjes – sinds 2005 die afkomstig zijn van, gericht zijn aan, of gaan over Shell.

Hoewel de overheid verplicht is om aan een Wob-verzoek te voldoen, liggen de meeste gemeenten, provincies en ministeries dwars. Dit heeft geresulteerd in een serie bezwaarschriften en rechtzaken om de opgevraagde documenten alsnog boven tafel te krijgen. Echter, een aantal overheidsorganen werken wel mee aan het verzoek van FtM en PAJ, een daarvan is (niet geheel toevallig) Groningen. 

In september 2023 overhandigt de gemeente Groningen maar liefst 3609 documenten aan FtM. Om dat moment te markeren hebben we simpelweg een van de ruim drieduizend documenten in het centrum van Groningen geplaatst. 

Een van de 3609 documenten, vrijgegeven door de Gemeente Groningen

︎︎︎ followthemoney.nl/shellpapers
Foto: ©Raimond Wouda


Omdat Follow the Money inmiddels over duizenden documenten beschikt, besluiten ze om de hulp van het publiek in te schakelen. Rondom het document geeft de redactie van ftM uitleg over de Shell Papers. Wil je ook door de documenten spitten? Dat kan hier.

Een paar weken later is het bord verplaatst naar Delfzijl. Achter het bord loopt de rivier de Eems de Waddenzee in. Op die plek hoopt de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) binnenkort de gaswinning op te schroeven.


© Marieke Kijk in de Vegte
Foto’s: ©Marieke Kijk in de vegte


— The Shell Papers
Opdrachtgever: Follow the Money
Concept & ontwerp: Yuri Veerman
Communicatie: Lynne Brouwer
Pop-up redactie: Floor Schoonebeek

— Fotografie
Groningen: Raimond Wouda
Delfzijl: Marieke Kijk in de Vegte

— Lees mee met de Shell Papers
ftm.nl/shellpapers

— Pers
︎︎︎ RTV Drenthe (NL)
︎︎︎ RTV Noord (NL)
︎︎︎ Omroep Groningen (NL)