NEWSLETTER

I send out a few newsletters a year, announcing upcoming exhibitions, lectures and performances, and showing new work. If you want to know what you're subscribing to: below are my three latest newsletters.

Newsletter #16
Newsletter #15
Newsletter #14

OLD NEWS

20.03.20
Pick Up Your Poster Party
De Bonte Zwaan

Because I've had several requests from people who wanted to buy a poster, I am organising a Pick up Your Poster Party at my studio. This is basically a fancy way to describe a one hour time slot, during which you can pick up your poster, saving yourself the shipping costs while meeting like-minded people and drinking a beer at the beautiful Bonte Zwaan Studios in Amsterdam.

Pick up Your Poster Party
Date: March 20th
Time: 17:00 - 18:00
Location: Haparandadam 7, Dek West Amsterdam

If you can't make it to the pick up party, you can simply order a poster through my webshop. The posters are shipped world wide.25.03.20
Tegenlicht Meet Up Alkmaar: Rebellen tegen reclame
Bibliotheek Alkmaar

Dutch Only

Een voorhoede van activisten, burgemeesters, columnisten en juristen gaat voorop in de strijd tegen alomtegenwoordige reclame. In een ontwikkelde informatiesamenleving als die van ons is iedereen toch zelf in staat om de juiste keuzes te maken. Hoe zou een toekomst zonder reclame eruit kunnen zien en gefinancierd kunnen worden?
Op 22 maart zendt de VPRO een Tegenlicht uit over dit onderwerp. Op 25 maart vindt er een Tegenlicht Meet Up plaats over dit onderwerp in de bibliotheek in Alkmaar Centrum. Je kunt meepraten en vragen stellen.
Toegang is gratis maar aanmelden wordt op prijs gesteld.

REBELLEN EN DWARSDENKERS
De 85ste Boekenweek staat in het teken van hen die ons voorstellingsvermogen vergroten: de rebellen en dwarsdenkers. Het lezen van boeken zet namelijk aan tot nadenken, zodat lezers begrip ontwikkelen voor anderen en minder vasthouden aan vooroordelen (bron: KVB Boekwerk, De impact van het boek). Van de dromerige dwarsdenker die veilig thuis afreist naar een andere wereld tot de rebel die zijn messcherpe pen als wapen gebruikt tegen de status quo. In de literatuur is er ruimte voor al die geluiden. Het lef van schrijvers om taboes te doorbreken en een steen in de vijver te gooien is van levensbelang voor onze samenleving. Daarom koesteren we de vrijheid die door schrijvers genomen wordt om tegen de stroom in te werken, om dwars en vervelend te zijn, onaangepast en onafhankelijk.


03.03.20
Het Utrechts Mediacafé
Tivoli Vredenburg

Dutch only

Hoe staat de Utrechtse media ervoor? Wie bereiken deze media? En hoe verhouden traditionele media zoals kranten en tijdschriften tot de ontwikkelingen op online gebied? Op 3 maart gaan we met elkaar in gesprek, tijdens de eerste editie van het Utrecht Mediacafé. Hier kunnen mediapartners, betrokkenen en andere geïnteresseerden kennis en ervaring uitwisselen: van groot tot hyperlocal, lokale politici, opleidingen en andere stakeholders.

Met:
- Yuri Veerman, kunstenaar, ontwerper en docent Graphic Design op de HKU.
- De Dakhaas, een onafhankelijk magazine over Utrecht, gemaakt voor en door liefhebbers.

Presentatie is in handen van Patrick van der Hijden. Kom en deel jouw mening over de media van Utrecht.

Ontstaan Mediacafé
In oktober vond het Veldgesprek voor Utrechtse media plaats, waarbij vertegenwoordigers van de lokale media aangaven dat zij behoefte hebben aan meer contact en samenwerking.  Tot nu toe ontbrak daar namelijk het platform voor. Na de bijeenkomst is besloten de wens van deelnemers tegemoet te komen en hiermee is het Utrechts Mediacafé ontstaan.

Het mediacafé is een samenwerking tussen de Gemeente Utrecht en de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht.
19.01.20Politiek Café: Van wie is de stad?
Organised by: GroenLinks Amsterdam-Oost
Dutch only

Op zondag 19 januari trapt GroenLinks Amsterdam-Oost het nieuwe jaar af met gezelligheid én inhoud. Graag nodigen we je (én je vriend, vriendin, oma of buurman) uit voor een politiek café met als thema Van wie is de stad?

We kijken terug op het afgelopen decennium 'wonen in Amsterdam', en blikken vooruit op het volgende. Onder leiding van moderator Daphne Paris (werkgroep wonen, GroenLinks A’dam) gaat onder anderen kunstenaar Yuri Veerman (bekend van posters met teksten als Ik lust geen monocultuur en De Prins met 349 huizen) met het publiek in gesprek over hoe we in onze stad (en stadsdeel) om moeten gaan met een woningtekort, een steeds minder diverse stadspopulatie, en hoe de stad toegankelijk te houden voor álle Amsterdammers. De rest van de gasten maken we z.s.m. bekend.

Na het politiek café is er uitgebreid de ruimte om het glas te heffen op 2020 en met elkaar verder te praten.

Locatie: Brouwerij en proeflokaal Poesiat en Kater (Polderweg 648, Amsterdam)

Tijdstip: Inloop 14.30u, start programma 15.00u. We sluiten rond 16.30u af om te proosten.

Gasten: O.a. kunstenaar Yuri Veerman, onder leiding van moderator Daphne Paris. De andere sprekers volgen z.s.m.

Niet-leden zijn ook van harte welkom!16.01.20
Amsterdam Museum, After Hours - Gentrification
Organised by Amsterdam Museum

Date: 16.01.20
Time: 18:00 - 22:00
Location: Amsterdam Museum
More info & Tickets

Dutch only


De zesde editie van After Hours op 16 januari 2020 gaat over wat je zelf kan doen om gentrificatie tegen te gaan. Hoe kun je, als nieuwe bewoner van een stadsdeel respectvol omgaan met oorspronkelijke bewoners? We praten ook over hoe je als bewoner kunt helpen zorgen dat je buurt zijn identiteit niet verliest. Want verandering hoort bij een stad. Maar hoe zorgen we dat verandering positief blijft?

Bijzondere gasten nemen je mee in de overwegingen die je als stadsbewoner, kunstenaar of ondernemer kunt maken om een leefbare stad te creëren. Er vinden er rondleidingen plaats over de objecten en verhalen van verschillende stadsdelen binnen de tentoonstelling ‘Opslaan Als.. – Hoe verzamel je de stad?’ in het Amsterdam Museum.

Wat? After Hours x Gentrified!
Waar? Amsterdam Museum, Kalverstraat 92
Wanneer? 16 januari tot 18:00 - 22:00.

De toegang is gratis op vertoon van een geldig entreebewijs. Bestel je ticket vooraf.

Programma

Lezing | Van Wie Is De Stad
Yuri Veerman is kunstenaar en activist. In zijn kunst daagt hij de kijker uit om op een andere manier naar maatschappelijke onderwerpen te kijken. Op een ogenschijnlijk eenvoudige manier verteld hij via diverse media verhalen over complexe problemen. Het thema Gentrificatie staat hoog op zijn agenda, en in zijn lezing vertelt hij onder andere over zijn project “Van Wie Is De Stad”.

Paneltalk | Strijders uit Noord, Oost en West
Massih Hutak is rapper, columnist van het Parool en oprichter van Verdedig Noord!. Verdedig Noord is een groep mensen die in actie komt tegen de gentrificatie van Amsterdam Noord door middel van kunst, activisme en campagnes.

Najah Aouaki is Urban Strategist en Creative entrepreneur met speciale aandacht voor diversiteit aan doelgroepen en het implementeren van innovaties op het gebied van ondernemerschap. Met haar project ‘Javakwartier’ zorgt ze ervoor dat “de komst van de ‘nieuwe bewoners’ de lokale winkeliers niet fataal wordt”.

Kwartiermaker Peter Both van Pakhuis de Zwijger en New Metropolis Nieuw West en Storyteller Fouad Lakbir, oprichter van Shokkin’ Group Netherlands, wonen beiden in de Kolenkitbuurt in Nieuw West. Peter als nieuwe bewoner, en Fouad als oude bewoner. Samen trekken zij het project Cascoland Kolenkitbuurt. Met de buurtbewoners werken ze ‘Bottom Up’ aan de leefbaarheid van de buurt.

Muziek | Massih Hutak
Massih Hutak ken je misschien al van zijn rapnummers ‘designerfiets’ en ‘wonder’. Eerder op de avond kom je Massih tegen in het panelgesprek, nu ga je samen met Massih los te midden van zijn eigen zaal in de tentoonstelling “Opslaan Als..” van het Amsterdam Museum.

Rondleiding | Gentrificatie en de stadsdelen
Museumdocenten nemen je mee door de geschiedenis van verschillende stadsdelen in deze interactieve rondleiding. Hoe is een buurt als de Bijlmer eigenlijk ontstaan? Hoe zag de Jordaan eruit voordat het één van de meest gewilde wijken van Amsterdam werd?

Diner | Museumcafé Mokum
Diner: Stamppot Andijvie met rookworst, spekjes en jus
Vegadiner: Stamppot Andijvie met vegetarische rookworst en jus

Diner in Museumcafé Mokum kost 14,50 en dient online bij je ticket te worden besteld. Diner is van 17:00 tot 20:00 en is inclusief een glas bier, wijn of fris.
19.11.19
Science & Fictie #1 — De Toekomst van de Stad
Organised by Paradiso

Date: 11.08.19
Time: 19:30 - 21:00
Location: Paradiso, Weteringschans 6-8, Amsterdam
More info & Tickets: Paradiso

Dutch only

Een talkshow over kunst en wetenschap: hoe vullen ze elkaar aan, hoe helpen ze elkaar vooruit, en hoe ziet de toekomst eruit? We poetsen de glazen bol op, en gaan door middel van feit en fictie vooruit kijken.

Deze keer: De Stad. Hoe ziet Amsterdam anno 2030 eruit? En anno 2100? Van wie is de stad nu, en later? Onder leiding van Teddy Tops gaan we in gesprek met o.a. kunstenaar Yuri Veerman (ontwerper), Massih Hutak (muzikant en schrijver) en Cody Hochstenbach (stadsgeograaf) en Najah Aouaki (urban strateeg).

Yuri Veerman
Yuri Veerman is een kunstenaar, ontwerper en performer die woont en werkt in Amsterdam. Door middel van posters, boeken, video's, websites, campagnes, vlaggen of performances vertelt Veerman ogenschijnlijk eenvoudige verhalen over een wereld die steeds complexer wordt. Veerman ziet zichzelf als een disruptor: iemand die bestaande normen en ideeën bevraagt door te spelen met onze verwachtingen.

In het voorjaar van 2019 maakte hij een poster met een portret van prins Bernhard van Oranje-Nassau, Van Vollenhoven, neef van koning Willem-Alexander, erop. ‘Nu in Amsterdam: de Prins met 349 huizen. Geen sprookje’, staat erop. Prins Bernhard is succesvol ondernemer en een grote speler op de Amsterdamse vastgoedmarkt. Eind 2017 onthulde het Het Parool dat Bernhard Jr. (mede)eigenaar is van 349 panden in Amsterdam, zowel privé als via bv’s. Daarmee is de prins een van de grootste investeerders op de hoofdstedelijke woningmarkt. En dat deugt niet, vindt Veerman: "Iemand van koninklijke bloede die de sociale infrastructuur gebruikt om geld te verdienen. Ik vind dat niet kunnen.”

Massih Hutak
Massih Hutak is muzikant en schrijver. In 2011 publiceerde hij de roman ‘Toen God nog in ons geloofde’. Daarnaast schreef hij onder andere voor de Volkskrant, Het Parool, Das Magazin, De Correspondent en is hij columnist (druktemaker) voor De Nieuws BV.

Vanaf 2012 gaf hij Nederlands en Maatschappijleer op een vmbo-school in Amsterdam-Noord. In 2016 stopte hij met zijn werk als leraar om zich te kunnen richten op zijn muziek. Datzelfde jaar kwam zijn eerste EP ‘ERROR’ uit.

Hutak werd door Het Parool uitgeroepen tot 1 van de 17 jonge creatieve talenten van 2017.

Cody Hochstenbach
Cody Hochstenbach is stadsgeograaf en postdoctoraal onderzoeker in stedelijke geografie aan de Universiteit van Amsterdam, gespecialiseerd in sociale en ruimtelijke ongelijkheden op de woningmarkt en in steden. In 2017 verdedigde hij zijn proefschrift ‘Inequaltiy in the gentrifying European city’ Cum Laude en ontving in 2019 de NWO VENI-beurs, een belangrijke beurs voor net gepromoveerde wetenschappers.

Najah Aouaki
Najah Aouaki is urban strateeg, econoom en creatief entrepreneur die streeft naar een inclusieve stad. In haar werk probeert ze toegankelijke programma’s te creëren voor meer diverse doelgroepen en probeert innovaties te implementeren op het gebied van ondernemerschap.

Met haar project ‘Javakwartier‘ zorgt ze ervoor dat “de komst van de ‘nieuwe bewoners’ de lokale winkeliers niet fataal wordt”.30.08.19
Tegenlicht Meetup - Het tijdperk van de mens
Organised by Stedelijk Museum Alkmaar

Date: 30.08.19
Time: 19:30 - 21:00
Location: De Gas!Fabriek, Helderseweg 28, Alkmaar
Sign Up: Facebook


Dutch only

herman de vries is zich zeer bewust van de impact van de mens op de aarde. Over het Nederland dat hij uit zijn jeugd kent en het huidige Nederland zegt hij: "De veel hogere bevolkingsdichtheid en toenemende materiële welvaart hebben het land zeer veranderd." Aansluitend bij uitzending 'Tijdperk van de Mens' uit 2017 vindt op 30 augustus een Tegenlicht Meet Up plaats waar de gevolgen van de menselijke activiteiten worden besproken.

Een tijdperk vernoemd naar de mens: hebben we dat wel verdiend?

Een oceaan die net zoveel plastic als vis bevat, een atmosfeer volgepompt met CO2 en het massaal uitsterven van dieren. De vernietigende invloed van de mens zal minstens zo desastreus zijn als de asteroïde-inslag die ooit de dinosauriërs van de planeet deed verdwijnen. Reden voor de Nederlandse wetenschapper Paul Crutzen om een nieuw geologisch tijdvak te introduceren: het antropoceen, oftewel het tijdperk van de mens.

Daarover ging de uitzending van Tegenlicht ‘Het tijdperk van de mens’. Het onderwerp is nu actueler dan ooit. Een daarom is het tijd voor een stevig gesprek. Dat doen we tijdens een licht filosofische Tegenlicht Meet Up Alkmaar. Wat voor een gevolgen heeft het om een geologisch tijdvak naar één (nog redelijk jong) soort te vernoemen? Want wat ís eigenlijk de invloed van de mens op de aarde? En wat gebeurt er als we niet langer vanuit ons eigen perspectief, maar vanuit het perspectief van planten, dieren, de aarde of zelfs dingen naar de wereld kijken: leven we dan nog steeds in het antropoceen?

Sprekers
We praten onder leiding van performer Yuri Veerman met: de regisseur van de uitzending Alexander Oey, bioloog/columnist Auke-Florian Hiemstra, geoloog Daan Tamminga (o.a. geografie.nl) en Thijs Middeldorp van de Ambassade van de Noordzee en columnist bij De Correspondent.

Info
Van 18.00 tot 19.30 uur kun je eten bij de GAS!fabriek (wel even hier aanmeldenbijdrage € 12,50), de Meet-Up is van 19.30 tot 21.00 uur. Daarna kun je napraten tijdens de borrel.28.05.19
Amsterdam Design Debat
Organised by Mieke Gerritzen

Location: Droog, Staalstraat 7 Amsterdam
Date: 28.05.19
Time: 17.00 uur | inloop 16.30 uur
Tickets: http://bit.ly/2JhNtas

Dutch only

Waarom een debat over design?
Het label design wordt letterlijk overal opgeplakt. Het vakgebied waait alle kanten uit en beweegt misschien wel weg van de kunst. Wat is er aan de hand en waarom is design zo populair?

Deelnemers:
Jasper van Kuijk (cabaretier en columnist), Yuri Veerman (ontwerper en performer), Anja Groten (ontwerper Hackers en Designers), Caroline Nevejan (wetenschapper, Chief Science Officer Amsterdam), Nikki Gonnissen (directeur Thonik/president AGI), Jurgen Bey (directeur Sandberg Instituut), Richard van der Laken (ontwerper, directeur What Design Can Do), Hans Gubbels (directeur Cube Design Museum), Ruben Pater (designer), Mark van Iterson (Heineken Design), Tessa de Boer (Maison the Faux), Angelique Spaninks (MU), Marleen Stikker (Waag Society), Roosje Klap (designer), Geke van Dijk (STBY), Guus Beumer (Het Nieuwe Instituut), Ben Schouten (HvA), Dirk van Weelden (schrijver) e.a.

Moderator: Dagan Cohen (Social Inc, What Design Can Do Challenge)

Het debat wordt georganiseerd door Mieke Gerritzen. Zij is momenteel curator op uitnodiging van Droog in het kader van het ‘innovative laboratory’ programma. Meer informatie: info@imagesociety.nl09.02.18
Pecha Kucha - Human Rights Edition
Organised by De Balie

Location: De Balie, Kleine-Gartmanplantsoen 10, Amsterdam
Date: 09.02.18
Time: 20:30
Tickets: 10,50

About (Dutch)
Tijdens het Human Rig hts Weekend presenteert PechaKucha Amsterdam samen met Human Rights Watch en De Balie een speciale PechaKucha-editie met het thema mensenrechten. Deze bijzondere avond biedt een platform voor een inspirerende uitwisseling van ideeën en projecten die gerelateerd zijn aan iets dat ons allen verbindt – onze rechten.

Met:

Makers Unite
Omar Shakir (Israel and Palestine Director at Human Rights Watch)
Yuri Veerman (Putin a Rainbow)
Minky Worden (Co-Executive Producer and Director of Global Initiatives at Human Rights Watch)
Sil Krol (Urban Shelters)
Reed Brody (Counsel and Spokesperson at Human Rights Watch)
Belkis Wille (Senior Iraq Researcher at Human Rights Watch)
Jerry Afriyie (poet and human rights activist)
Anne van Leeuwen (Parliament of Things)

Moderatoren: Adela Hankus & Aridan Mećava (PechaKucha Amsterdam)02.11.18 - 04.11.18
Designer's Saturday
Commissioned by: Sandberg Institute

Location: Mühleweg 23, Langenthal, Switzerland
Date: 02.11.18 - 04.11.18

My Stardust Machine will be on show at ‘The Importance of Laughter with a Totally Straight Face' during Designer's Saturday. The Importance of Laughter with a Totally Straight Face is a thematic exhibition that shows works from various Sandberg alumni.

About Designer's Saturday
Organised every two years, Designers’ Saturday has established itself as a central place of pilgrimage for the Swiss design scene. Free of the conventions of more traditional trade fairs, it means innovations can be experienced where design is successfully conceived and produced with passion and a spirit of innovation: in the middle of excellent hospitality, in a unique atmosphere with interaction between production facilities and design companies with an international profile.16.10.2018
Boekverbrandingen: een bloemlezing
Commissioned by: VHDG
Performed at: SIGN

Location: Winschoterkade 10, Groningen
Date: 16.10.18
Time: 20:00
Entrance: Free

After the première at Welcome to The Village in 2017, I'm doing a second performance of Book Burnings: an anthology. In this performance I will read aloud several fragments from twenty different books that have once been burned or banned, such as: American Psycho, Alice in Wonderland, Mein Kampf, The Quran or Harry Potter. The audience can choose (or change) a book at any given moment, a fragment will be read until anyone decides that he or she no longer wants to listen to the words of the specific text.20.07.18 - 21.07.18
Big Bangs: Human History in 12 Circles
Commissioned by: VHDG
Performed at: Welcome to The Village

Location: De Groene Ster, Leeuwarden
Date: July 19, 20, 21
Tickets: here

How do you tell the history of mankind in half an hour? Yuri Veerman will give it a try at Welcome to The Village by compressing this endlessly complex story into the shape of something utterly simple: a circle. For his performance 'Big Bangs: Human History in 12 circles' Veerman has reduced our history into a series of 12 inventions that all bear the shape of a circle.

The wheel, the clock, the vinyl record or the red notification symbol on our smartphone are all invented by human beings, and these inventions have in turn reinvented our lives. These inventions, that mark the various stages in the development of human life, are the starting point for a performance consisting of twelve moments: each moment will be told in a different way: through a short story, a quiz, maybe a gesture, a word, or just silence.28.02.18
Short stories - Open Stage
Organised by: Mezrab

Location: Mezrab, Veemkade 576, Amsterdam
Date: 28.02.18
Time: 20:00, doors open at 19:00
Tickets: Free admission, donation based

Lately I have been writing short stories, with the idea of telling them on stage. To give this a first try, I will read one short story at Mezrab's open stage, during an eight minute slot. If you haven't been at Mezrab yet, this is a good opportunity to check out this special cultural place in Amsterdam. The atmosphere at Mezrab is special, the audience very international, and the stories... well, at an open stage night you can expect anything. The evening starts at eight, and they serve great home made soup!16.11.17
It's all Graphic #2 - Activism and Graphic Design
Organised by: Pakhuis de Zwijger & Wim Crouwel Institute

Location: Pakhuis de Zwijger
Piet Heinkade 179
Amsterdam
Date: 16.11.17
Time: 20:00
Tickets: Admission is free, but you have to make a reservation

How can graphic design be activist? Talkshow with a.o. Lies Ros, Roosje Klap, Yuri Veerman, Raul Balai and Ruben Pater.

Design activism is about using the incredible power of visual communication as a tool for making a positive transformation in the world. In the eighties, the collective Wild Plakken was an outspoken example of how to integrate political activism and graphic design. Lies Ros, one of the three founders, will be interviewed about those years with visual support from the archives of the Wim Crouwel Institute. Afterwards, Roosje Klap, Raul Balai and Yuri Veerman will present their work and Ruben Pater will conclude the evening with a column. Design rebels united!9.11.17
De Staat van Europa
Organised by: Bureau Europa

Location: Bureau Europa, Timmerfabriek, Boschstraat 9, Maastricht
Date: donderdag 9 november 2017, 20.00 uur
Language: Nederlands
Admission: Free

De Staat van Europa: Maurer United Architects en Yuri Veerman over symboliek in Europa

Binnen de zesdelige serie 'De Staat van Europa', gestart op 22 februari in het teken van het jubileumjaar van het Verdrag van Maastricht, spreken Marc en Nicole Maurer en Yuri Veerman in deze vierde lezing over symbolische waardes in het moderne Europa, zoals deze tot uitdrukking komen in architectuur, ontwerp, politiek en maatschappij

De Staat van Europa
De lezingenreeks De Staat van Europa neemt de staat van verdiensten van de huidige Europese Unie onder de loep en beschouwt op haar slagen, falen en toekomst. Binnen de reeks zijn al lezingen geweest van OMA, Mathieu Segers en Indira van ’t Klooster over een veelvoud aan onderwerpen rangerend van Europees politiek bewustzijn, parlementsarchitectuur in Europa en kruisbestuiving in Europees design en architectuur.

Het werk van architectenbureau Maurer United en kunstenaar Yuri Veerman is geïnspireerd door culturele symboliek, in woorden, objecten en beelden. Veerman tracht hieruit nieuwe narratieven te destilleren, die leiden tot hernieuwde identiteitsvorming. Als je een vlag remixt, zitten er dan nog sporen van thuis in elke kleur? Als je een munt verpulvert, waar is zijn waarde dan naartoe? Als je het Wilhelmus in het Arabisch vertaalt, wie spreekt het dan aan?

Maurer United baarde opzien met hun kaart Eutropolis. Deze legt de Londense metrokaart over de Euregio: ideas make borders fade. Ook hun andere projecten verlenen zij een grensoverschrijdende, symbolische waarde. De Indemann bij Düren, is een kolossaal, robotisch construct dat uitkijkt over Europa en langs alle grenzen heen wijst.21.10.17 - 29.10.17
In No Particular Order @ Dutch Design Week 2017
Organised by: Creative Industries Fund NL

Location: Van Abbemuseum, Bilderdijklaan 10, Eindhoven
Date: 21.10.17 - 29.10.17
Opening: 21.10.17, 15:00

Three years ago I received a Talent Development Grant from the Dutch Creative Industries Fund, this year I was asked to make a 'portrait' of the current group of talents for their upcoming exhibition at the Van Abbemuseum. Instead of showing results, curator Jules van den Langenberg (also a participant of the Talent Development Program) asked nine different people to reflect on this year's talents. Part of this team of interpretors, reflectors, forecasters and translators are Lernert & Sander, Jurgen Bey, Studio Edelkoort, Duran Lantink and myself.

The show is part of the Dutch Design Week and opens this Saturday at the beautiful Van Abbemuseum.26.10.17
Swipe away the heartache, emojify the pain
Organised by: O.P.A.

Lectures by: Yuri Veerman, Jeroen van Loon, Rein van der Ven and Sidney Vollmer

Location: Showroom Arnhem
Langstraat 20
Arnhem
Date: 26.10.17
Time: 20:00

Een avond over onze telefoon, swipe-gedrag, app-stress en emoji-leed

Er zijn maar weinig producten die zo'n grote impact hebben gehad op onze cultuur en sociale omgangsvormen als de mobiele telefoon. Deze avond onderzoeken we deze impact: hoe verandert de telefoon ons dagelijks leven? Welke rol hebben ontwerpers in de verandering van ons gedrag? Welke verhalen schuilen er achter het gebruik van het object waar we het meest aan verknocht zijn?

Journalist Sidney Vollmer is op zoek naar evenwicht in dit digitale tijdperk. Zijn podcast Digitalism bestaat uit gesprekken met professoren, journalisten en ondernemers over technologie en diende als basis voor zijn boek On/Off - een verzameling essays waarin hij kritisch kijkt naar de invloed van digitale technologie op ons leven. Zijn haat-liefde verhouding met alle ontwikkelingen blijkt uit het ontwerp Block: een kooi van Faraday voor mobiele telefoons, om eindelijk weer eens ongestoord te kunnen eten of vergaderen.

Kunstenaar Jeroen van Loon mengt zich actief in het debat over digitale ontwikkelingen en de nieuwe realiteiten die daaruit voortkomen. Zoals op het oog schattige tienermeisjes die met een mobieltje in hun hand wrede pestkoppen blijken te zijn – Kill your darlings toont de creatie van identiteiten via sociale media en laat zien hoe de digitale cultuur de manier waarop we denken over privacy, pesten en het gebruik van real-time media verandert.

Ontwerper Rein van der Ven van reclamebureau Havas Lemz focust vooral op de positieve kanten van technologie en de mobiele telefoon: iedereen heeft een minicomputer op zak waarmee je bijvoorbeeld met de app Gezonde Lucht direct de lokale luchtkwaliteit kunt checken. En met het interactieve digitale 3D meisje Sweetie zijn in een week duizend pedofielen opgespoord. Een betere wereld begint bij je telefoon?

Ontwerper en kunstenaar Yuri Veerman onderzoekt in zijn werk culturele symbolen: woorden, voorwerpen of beelden die een brug slaan tussen het fysieke en het metafysische, het concept. Zijn project Koppie Koppie maakt het abstracte idee ‘digitale privacy en veiligheid’ heel concreet door mokken te verkopen met foto’s van andermans kinderen. Wat geeft hem het recht dit te doen?27.09.17 - 01.10.17
Techno Optimism / Pessimism
Plan D International Design Festival

Lectures by: Manetta Berends, Jasper Otto Eisenacker, Yuri Veerman and Martin Wecke

Location: The abandoned store behind the Nikola Tesla Technical Museum in Zagreb
Date: 27.09.17
Time: To be announced

About Plan D:
PLAN D is focused on expanding the understanding of the design profession, which is often perceived one-dimensionally among the general, but also the expert, public. Rather, design will be presented as a profession that changes dynamically in the context of frequent technological development and which presents the designer with new demands and challenges. Instead of the traditional design practices, Plan D will push to the forefront those that continually extend the boundaries of understanding and fields of application of design – design as a concept, criticism, scenario and speculation, collaborative methodologies and strategy.

The first edition of the Plan D festival will be held from 27th September to 1st October 2017 at the abandoned store behind the Nikola Tesla Technical Museum in Zagreb. The organizer is the Croatian Designers Association (HDD) and the partner for this first edition is Nikola Tesla Technical Museum.21.07.17 - 22.07.17
Boekverbrandingen: een bloemlezing
Commissioned by: VHDG
Performed at: Welcome to The Village

Location: De Groene Ster, Leeuwarden
Date: July 21 + 22
Time: 22:30 - 0:00

Kunstenaar Yuri Veerman neemt tijdens zijn performance ‘Boekverbranding: een bloemlezing’ twintig boeken die verafschuwd worden, bundelt ze en leest ze voor in een kring rond het kampvuur. Boeken verbinden. Althans, dat is vaak het idee van de schrijver. Soms gebeurt dat ook, maar soms neemt het lot een compleet eigen wending. Verschillende boeken werden ooit verbrand of verboden; Alice in Wonderland was verboden in China omdat er pratende dieren in voorkomen, Animal Farm was verboden in de Sovjet Unie omdat het een parodie op het Stalin-regime was, de boeken over Harry Potter is verschillende malen verbrand door christenen in Amerika die menen dat het kinderen aanzet tot hekserij.

Yuri kiest zijn fragmenten niet zelf, maar doet dit op verzoek van het publiek; bij binnenkomst krijg je één token die je in het vuur kan werpen om een boek aan te vragen. Als je tijdens het luisteren naar bijvoorbeeld Harry Potter of Mein Kampf denkt: ‘Dít wil ik niet horen!’, dan staat het je vrij om naar het kampvuur te lopen en een ander boek aan te vragen, bijvoorbeeld The Satanic Bible, de Koran of The Anarchist Cookbook.

VHDG cureert

De creatie van Ruben Bellinkx maakte vorig jaar zoveel indruk dat VHDG (Voorheen de Gemeente) ook op onze vijfde verjaardag het beeldende kunstprogramma cureert. VHDG biedt een podium aan lokale, nationale en internationale kunstenaars en komt naar Welcome to The Village met Sachi Miyachi en Yuri Veerman.23.02.17
Symposium: Citizen-Designer
Organised by: AKV St.Joost Master Institute

Location: AKV|St.Joost
Beukenlaan 1
Breda
Time: 11:00 - 16:00

Speakers:
Ruben Pater
Silvio Lorusso
Irina Shapiro
Yuri Veerman
Corline van Es

Today’s society challenges the role of designers. When information and communication evolves; when people’s involvement with democracy changes; when participation is both inviting and problematic at once; when citizenship needs to be re-affirmed, re-defined and re-tooled. Designers have to be critical thinkers to actively participate in a fast changing society.

The symposium Citizen-Designer highlights practices, initiatives and research focusing on social developments communicating needs, opinions and processes.
How can designers activate their involvement, responsibility and contextual communication? Is this the age of the Citizen-Designer?

The symposium Citizen-Designer organized by the Master Programme of Graphic Design highlights the various roles designers can play in order to contribute to critical discourses in present times: How can terms like sustainability, responsibility and critical thinking shift from intent to practice within determined contexts? How can we educate designers to become impactful citizens? What are emerging needs of the field and how could new platforms and processes change the perception of design? How are participatory practices in design paving the way for a more inclusively designed democracy?24.01.17
Tegenlicht Meet Up #6: Kunst als activisme
Organised by: Sphinx Debat Centrum, Maastricht

Location: De Brandweer
Capucijnenstraat 21
Maastricht
Time: 19:30 - 21:30

[Dutch only]
Onder leiding van Bahram Sadeghi
Panel: Merel Willemsen (oprichter STAFF_ROOM, belangenorganisatie voor activistische kunstenaars), Saskia van Stein (directeur Bureau Europa) en Yuri Veerman (kunstenaar, ontwerper)

Activistische kunst is de laatste jaren aan een grote opmars bezig. Onze toenemende consumptiemaatschappij, uitputting en opwarming van de aarde en sociale ongelijkheid zijn onderwerpen die regelmatig aan bod komen in geëngageerde kunstprojecten. Dat roept lof én vragen op. Kunnen kunstenaars dit soort ontwikkelingen zichtbaar maken voor een breed publiek en hier zelfs verandering in brengen? Zijn kunstenaars die sociale processen ‘vormgeven’ nog wel kunst aan het maken en doet de vraag “wat kunst is’’ er nog wel toe? Hoe moet deze kunstvorm worden gefinancierd?

In de recente aflevering ‘Cultuurbarbaren’ van VPRO Tegenlicht wordt de maatschappelijke positie van de kunstenaar aan de orde gesteld. In de Tegenlicht Meet Up bekijken we gezamenlijk de aflevering en praten we met publiek en gasten na over de kwesties die in de aflevering naar voren komen.15.01.2017
Symbolic Gestures at Onzijn Finnisage
WOW Amsterdam

Dit is tegelijk ook de laatste dag van de tentoonstelling ONZIJN – Curated by Jurgen Bey. De expositie is nog te bezichtigen en er zijn twee speciale ONZIJN performances.

Programma:
16.00 Inloop en ontvangstborrel
16.15 Presentatie toekomstplannen WOW (in het restaurant)
16.30 Felix Rottenberg kijkt vooruit (restaurant)
16.45 Yuri Veerman met interactieve quiz Symbolic Gestures (restaurant)
17.30 Performance Klaske Oenema met o.a. PJ Roggeband van het Elfletterig Genootschap (boven in de Green Gallery)